Skip to main content

Vereniging HWL

HWL is een vrijwilligers organisatie, gericht is op behoud, bescherming, beheer en ontwikkeling van natuur en landschap in de Hoeksche Waard.
Er zijn circa 1800 leden met ruim  400 actieve vrijwilligers , die georganiseerd zijn in een 40-tal werkgroepen. Maak via deze website kennis met het brede werkterrein en de grote variatie aan werkzaamheden en aandachtsgebieden. HWL is ook gericht op mensen, want zonder hun (vrijwillige) inzet zou het nationaal landschap Hoeksche Waard niet zo waardevol en bekend zijn.
De activiteiten van HWL zijn zeer uitgebreid en daarom is de vereniging onderverdeeld in 7 afdelingen.

 

7 Afdelingen:
Elke afdeling kent diverse werkgroepen. Informatie over deze werkgroepen vindt u elders op deze website: Werkgroepen
Biologisch onderzoek.
Deze afdeling doet onderzoek naar de stand van zaken op het gebied van flora en fauna. Door jaarlijkse monitoring wordt een schat aan gegevens op dit gebied verkregen. Deze gegevens worden ook gedeeld met de landelijke organisaties als floron, sovon etcetera.
Terreinbeheer.
Het ecologisch beheren van vele natuurterreinen om de biodiversiteit te bevorderen is een taakveld waarvoor HWL een aparte rechtspersoon, de Stichting Natuurbeheer HWL in het leven heeft geroepen. De terreinen zijn voor een klein deel eigendom van HWL. Verder gaat het om pacht en beheer op basis van overeenkomsten.
Boombeheer.
Onder dit taakveld vallen het onderhoud en aanplant van knotbomen en hoogstamfruitbomen. Vele vrijwilligers zijn georganiseerd in knotploegen, om jaarlijks duizenden bomen te onderhouden.
Educatie.
Opleiding, vorming en beleving van het landschap zijn kernwoorden bij het taakveld "Educatie " Lezingen, excursies en cursussen worden met regelmaat georganiseerd door verschillende werkgroepen. Doelgroepen kunnen per activiteit verschillen. De jeugd is een belangrijke doelgroep: nagenoeg alle basisschoolleerlingen krijgen ‘lessen’in natuur en landschap.
Communicatie.
Voorlichting, publiciteit, interne en externe communicatie zijn kernwoorden voor het taakveld "Communicatie". Ook het verenigingsblad Waardzegger en deze website behoren bij deze afdeling, alsook rubrieken in de pers,  , berichten voor de Agenda en sociale media.
Beleidsbeïnvloeding.
Overheidsplannen voor de streek worden beoordeeld en van commentaar voorzien door de werkgroep Milieu en planologie.. Getracht wordt natuur, milieu en landschap zo goed mogelijk tot zijn recht te laten komen. Ook worden eigen plannen ontwikkeld en themagerichte symposia georganiseerd.
Exploitatie bezoekerscentra.
HWL exploiteert twee bezoekerscentra. Het natuurbezoekerscentrum Klein Profijt  te Oud-Beijerland en het Nationaal Landschap Centrum  in Numansdorp. De centra hebben als functie de bezoeker in contact te brengen met natuur en landschap. Ze vormen de poort voor het nationaal landschap en zijn startpunt voor fiets- en wandelroutes, excursies en arrangementen.
Reageren: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Dit is de website van de vereniging Hoekschewaards Landschap (HWL).

Wij zijn de vereniging voor natuurbehoud en milieu in de Hoeksche Waard.

BTWnr. NL806389345B01