Skip to main content

Leven met wolven

Lezing op woensdag 5 juni 2024

© Theodorus Schuurmans
© Theodorus Schuurmans

Dieren als wolven en damherten zorgen vaak voor heftige emoties bij mensen. Wat moeten we ermee aanvangen? De ene persoon zegt dit, de andere dat. Gelukkig hebben we mensen zoals Leo Linnartz, die ons op een verstandige manier informeren over de veel voorkomende misvattingen. Op woensdag 5 juni gaf Leo een lezing met de titel "Leven met wolven" bij het Hoekschewaards Landschap in het Nationaal Landschap Centrum te Numansdorp.

Gedurende twee sessies van drie kwartier legde Linnartz helder uit hoe het echt zit met de vermeende gevaren die wolven met zich meebrengen. Meer dan vijftig toehoorders genoten van een gedetailleerde presentatie met PowerPoint, vol feiten over de komst van de wolf naar Nederland. Prachtige migratieschema's van jonge zwervende wolven en overzichten van groeiende wolvenpopulaties zowel in binnen- als buitenland passeerden de revue. Dit alles werd ondersteund door krachtige uitspraken die niet alleen de aanwezigheid van wolven vanuit natuurliefhebbers belichtten, maar ook vanuit het perspectief van schadebeheersing. Veel zorgen werden op een geruststellende manier weggenomen.

Ik herinner me vooral twee indrukwekkende statistieken:

  1. Wist je dat er sinds 2002 slechts zes incidenten van wolvenbeten zijn geweest bij een populatie van ongeveer 15.000 wolven en een half miljard mensen in Europa?
  2. En wist je dat er meer dan 200 mensen zijn omgekomen door jachtongevallen, terwijl er nog geen enkel slachtoffer is gevallen door een te agressieve wolf?

Iedereen die er niet bij was op woensdag heeft echt een informatief verhaal gemist waarin de voor- en nadelen van het leven met wolven duidelijk en weloverwogen werden besproken. Op 3 juli staat de volgende presentatie op het programma, dit keer over het leven met een andere succesvolle soort in Nederland: de bever. Deze datum mag je niet missen!

Dit is de website van de vereniging Hoekschewaards Landschap (HWL).

Wij zijn de vereniging voor natuurbehoud en milieu in de Hoeksche Waard.

BTWnr. NL806389345B01