Skip to main content

Dit gedeelte van de site is nog in ontwikkeling en zal de komende weken nog worden aangepast en worden aangevuld. Kom later nog eens terug.

We kennen de regenworm allemaal, alhoewel je hem niet zo vaak ziet. Als het regent komen ze de grond uit en kun je ze goed bekijken.

De regenworm beweegt zich voort door zijn spieren samen te trekken. Hierdoor wordt hij steeds langer en weer korter. De spitse kant daar zit zijn mond. De regenworm heeft geen skelet, geen ogen, oren en tanden.

Hoe weet hij dan dat er gevaar is? Trillingen in de grond kan de regenworm door zijn goed ontwikkelde zenuwstelsel waarnemen. Op het derde segment vanaf zijn mond zit een zenuwknoop waar alles geregistreerd wordt. Dus als er een mol aan komt, maar ook als het regent, veroorzaakt dit trillingen in de bodem en vlucht de regenworm naar boven.

Regenwormen zorgen voor een gezonde bodem doordat ze poepen en gangen maken waardoor de bodem luchtig blijft en water er gemakkelijk doorheen kan stromen. Voor de boeren is het erg belangrijk dat de bodem gezond blijft, zodat de gewassen goed kunnen groeien. Regenwormen zijn dus onmisbaar voor de boeren! 

Dit is de website van de vereniging Hoekschewaards Landschap (HWL).

Wij zijn de vereniging voor natuurbehoud en milieu in de Hoeksche Waard.

BTWnr. NL806389345B01