Skip to main content

8 april

Shaula en Matthijs Tak, de eigenaars van “Bio aan huis” hebben ons een prachtige plek vooraan de dijk toegewezen om op hun verzoek, de biet, (oorspronkelijk een suikerbiet, maar die telen zij niet, wel bieten), te realiseren.

Als eerste de aanplant van een bos wilgentakken, die het hart van de biet vormt. Als de wilgen straks aanslaan zal er groen loof boven de biet verrijzen.

Vervolgens gezamenlijk de piketpaaltjes uitgemeten en geslagen. Staande wilgentenen met de grondboor aanbrengen en het vlechten kan beginnen!

De taken werden verdeeld en we gingen mooi omhoog met het vlechtwerk. Maar omdat deze biet zo kolossaal is realiseren we ons dat we er vandaag niet in zullen slagen om de biet af te krijgen. Uiteindelijk zijn we ook van binnenuit de biet gaan vlechten om “het dak” alvast mee te nemen. We weten nu uit ervaring dat dat het moeilijkste deel is. Vanwege de hoogte zal dat straks niet meer kunnen. Veel en gezellige aanloop van mensen die de boerderijwinkel bezoeken of passanten op de fiets. Veel enthousiaste mensen!

In de rietgekapte schuur is de boerderijwinkel gevestigd. Een genot voor het oog in deze meer dan prachtige oeroude schuur van rond 1600. Erachter mochten wij gebruik maken van koffie/thee en de sanitaire voorzieningen. Pauzeren op bankjes, wat een luxe. Uiteraard hebben we aankopen gedaan uit het mooie, ruime biologische aanbod van de boerderijwinkel.

Bij de helft van het bouwwerk en bij de tijd om te stoppen laten we de Biet achter om volgende week het werk af te maken. Als feestje na gedane arbeid kwam Shaula heerlijk appelsap, lekkere appeltjes en doosjes fruit brengen.
Dan ga je ongelofelijk tevreden naar huis! Wetend dat je volgende week weer een leuke dag hebt, maar nog wel heel veel moet doen.
Bedankt: Dick, Leny, Theo, Benedikte, Kees, Paul en Harold.

Totdat Paul middenin de week langsging en in zijn eentje een enorm stuk heeft opgetrokken. Wat een werk!!

15 april 2023

Met een prachtig aprilzonnetje en een gezellig welkom op boerderij Hoeve Doelwyck begint onze dag in Zuidzijde. Wel een tegenvallertje hoe traag we vandaag vooruitkomen. Dit is het moeilijkste deel van de biet. 

We hebben steeds minder ruimte om de takken te buigen, dus moeten we veel meer doorsteken wat veel arbeidsintensiever is en meer kracht kost. We zijn met z’n viertjes en met veel plezier aan het werk en ontvangen veel complimenten van de klanten van de boerderijwinkel. Het weer is prachtig en we hebben lekkere koffie/thee gedronken, met heerlijke boerderijkoekjes op de riante banken. Dus we hebben niets te klagen. Dick is iets eerder vertrokken voor andere verplichtingen, maar toen dachten we nog bijna klaar te zijn.


Natuurlijk hebben we onze kratjes gevuld met biologische groenten en fruit om thuis van te smullen! Uiteindelijk kwam het einde in zicht en namen we even pauze toen Shaula en haar dochter een kijkje kwamen nemen. Hierbij opperde de dochter van Shaula om er een opening voor kindjes in te maken. Jaaaahhh, dat is een mooie toevoeging. Een mooie plek gezocht om een opening te maken en de opening op ter grote van een kindje hebben we eruit gehaald. We hebben het zelf ook getest en we zijn tot de slotsom gekomen dat wij waarschijnlijk de laatste volwassenen zijn die deze opening hebben geprobeerd. Héééél erg smal.

Als afsluiting had Shaula heerlijke verse tomatensoep gemaakt. We hebben de bewoners van Hoeve Doelwyck hartelijk bedankt voor hun gastvrijheid. 

Een feestelijke afsluiting als je hoort hoe blij ze zijn met het resultaat. Bedankt: Shaula en Matthijs, Dick, Gaëlle en Leny.

Cobi Smit 20 april 2023

Dit is de website van de vereniging Hoeksewaards Landschap (HWL).

Wij zijn de vereniging voor natuurbehoud en milieu in de Hoeksche Waard.

BTWnr. NL806389345B01