Skip to main content

Workshop wilgenvlechten 10 december 2022

Het is koud. Héél koud. Mistig. Eerst een ontvangst met koffie/thee/chocomel en een heerlijke traktatie van Erika de Koning. Nooit eerder gegeten: Flapjacks. Dat smaakte fantastisch!! Goed voor de innerlijke mens en veel suikers, vruchten en noten voor goede energie in de kou. Maar…..we moeten ook niet vergeten te genieten van de rijp die aan de bladeren, stelen en dode bloemen siert. Een prachtig gezicht. Vooral de rietpluimen, vol met witte ijskristallen.

Met een kruiwagen volgeladen met gereedschap en hulpmiddelen, die Gaëlle Cagé voor ons heeft klaargezet, die ons kunnen helpen bij het bouwen en vlechten van de wilgenfiguren op weg naar de werkweide. Het was ook een verrassing te zien hoeveel nieuwe slieten Flip Scherbeijn en Cees Mesker hebben aangevoerd zodat wij voldoende materiaal hebben om te vlechten. We merken wel dat de dunste takken het meest fijn werken.

We gaan verder waar de vorige groep is gebleven en Martin Mekes maakt ons alvast warm met het voorstel om na de lunch te beginnen met paddenstoelen!

Omdat er 2 kleinere dametjes bij zijn wil hij proberen met hen een kerstboom te vlechten. Maar de kou drijft hen al snel het NLC in. Geen kerstboom!

De wind speelt mee om de kou extra aan te zetten en gedreven door polaire stromingen komen we toch verder met de figuren die onafgemaakt op onze komst wachtte. De wanden van de Tunnel worden opgehoogd, evenals bij de ronde wigwam en van de twee halve cirkels krijgt er één een bankje.

Vanwege het weer pauzeren we eerder om voeten en handen wat warmte te gunnen en weer normaal te kunnen praten. Lekker warm zitten en genieten van Chinese tomatensoep, de inhoud van de knapzak en een zelf meegebracht drankje. Martin maakt ons enthousiast over mooie ideeën die hij heeft voor iets later in de tijd en wat mildere buitentemperaturen.

De nieuwe figuren schoten letterlijk als paddenstoelen uit de grond. Anne Laoût filmt en maakt foto’s. Die gebruikt ze voor een jubileumfilm en de foto’s zijn voor de website. In de heerlijke warmte van ons huis kunnen we deze dag dan nog eens nalezen en bekijken.

Iedereen bedankt!

Martin Mekes, Leny Goedhart, Anne Laoût, Erika de Koning, Jannie Dam, David van Brakel, Edmonda Balzer, Eefje Mesker met Sam en Nina en Marja Coppens

Dit is de website van de vereniging Hoeksewaards Landschap (HWL).

Wij zijn de vereniging voor natuurbehoud en milieu in de Hoeksche Waard.

BTWnr. NL806389345B01