Skip to main content

Els van Gemeren

Coördinator Schrijvers voor Het Kompas

Geboren in de Hoekse Waard, begon mijn interesse in het eiland en haar bewoners pas echt zo’n 20 jaar geleden te groeien. Er volgde een periode van alles bezoeken en heel veel lezen. Het was met een hechte groep mensen die na twee jaar opleiding bij HWL het Getuigschrift Nationaal Landschap Gids kregen uitgereikt in 2011.

Mijn eerste vrijwilligerswerk bij HWL bestond dan ook voornamelijk uit het gidsen bij natuur-en cultuur historische wandelingen in de HW. Gezien het (mee)schrijven van historische boeken en in diverse kranten gedurende meerdere jaren besloot ik spontaan mee te werken aan de eenmalige Jubileumuitgave in 2013 van het 40 jarige bestaan van HWL die huis aan huis in de gehele Hoeksche Waard is verspreid. Het aanbod van vrijwilligerswerk bij HWL is heel divers en maakt je keuze er niet gemakkelijker op. Toen besloten werd de werkgroep Cursussen nieuw leven in te blazen leek me dat een leuke stap in de organisatie. Je maakt contact met leden van diverse werkgroepen, schrijft en coördineert de betreffende cursus en zoekt docenten voor de cursus. Daarna PR in diverse bladen en leden werven voor de cursus. Echt heel erg leuk waar jezelf enorm veel van opsteekt.

Als meeschrijver voor de rubriek van HWL in Het Kompas begreep ik van Vincent Koenhein dat hij als coördinator van deze rubriek er een punt achter wilde zetten per 1-1-2018. Mijn schrijversbloed begon te stromen en toen Henk de Koning beloofde te willen invallen tijdens mijn langere afwezigheid gedurende de zomermaanden durfde ik het aan de verantwoordelijkheid voor deze rubriek aan te gaan. Zo’n twintig schrijvers sturen per toerbeurt een stukje in die ik voorzie van een afbeelding. Er is een prima contact met de redactie van de krant en het lukt moeiteloos om iedere week de rubriek te vullen.

Bij het verschijnen van het 1000ste stukje werd het speciaal door Vincent samengestelde boekje met een compilatie van verschenen stukjes ten doop gehouden. Hij is nog steeds te vinden in het NLC bij Jeugdeducatie en als bomenknotter.

Dit is de website van de vereniging Hoekschewaards Landschap (HWL).

Wij zijn de vereniging voor natuurbehoud en milieu in de Hoeksche Waard.

BTWnr. NL806389345B01