Skip to main content

Werkgroep Paddenstoelen

Rode kelkzwam

Paddenstoelen hebben een belangrijke rol in de natuur als opruimer. Ook zijn er soorten die leven in een nauwe samenwerking met bomen. En paddenstoelen zijn niet alleen mooi en geheimzinnig, maar ze zijn ook een goede graadmeter voor de kwaliteit van de natuur.

Paddenstoelen kennen een enorme verscheidenheid. In Nederland komen ongeveer 5000 verschillende soorten zwammen voor. Dat zijn er natuurlijk enorm veel, maar in enkele jaren kun je bij ons veel over de belangrijkste soorten leren.

De paddenstoelenwerkgroep bestaat uit zo’n 15 mensen, die enthousiast paddenstoelen zoeken, kijken, fotograferen en determineren.

Wij zijn het meest actief in het najaar vanaf ongeveer augustus/september tot ver in november. We bezoeken dan bijna wekelijks (meestal op zaterdagochtend) interessante terreinen in Zuidwest-Nederland. En natuurlijk komt ook de Hoeksche Waard zelf aan bod. In totaal zijn er jaarlijks ongeveer 8 tot 9 wandelingen.

Determinatie van de paddenstoelen gebeurt over het algemeen met behulp van zgn. veldkenmerken. Incidenteel pakken we de microscoop erbij.

Biefstukzwam

Wergroep tijdens veldwerk

In oktober is er jaarlijks een paddenstoelenweekend. Van vrijdag tot en met zondag struint de groep dan door bossen en velden op een toplocatie ergens in Nederland, zoals Groesbeek, Schoorl, de Veluwe en Drenthe.
In de herfst regelen enkele leden van de groep namens het HWL een publiekswandeling over paddenstoelen ergens in de Hoeksche Waard. Verder is er in sommige jaren een cursus over paddenstoelen. Deze worden aangekondigd in De Waardzegger en in de regionale pers.

Kijk hier voor het laatste deel jaarprogramma 2023 van de werkgroep.

Gele korstzwam

Netstelige heksenboleet

Zin om je te verdiepen in de paddenstoelenwereld en vind je het leuk om door de natuur te struinen? Neem dan contact op met de contactpersoon van de paddenstoelenwerkgroep: Paulien Mul. Telefoonnummer: 06 - 135 287 60. Of stuur een mailtje naarDit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Heb je een leuke of bijzondere paddenstoel gevonden en wil je weten welke soort het is? Stuur dan een paar foto’s (ook van de onderkant!) naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Dit is de website van de vereniging Hoekschewaards Landschap (HWL).

Wij zijn de vereniging voor natuurbehoud en milieu in de Hoeksche Waard.

BTWnr. NL806389345B01