Skip to main content

Werkgroep Aquatisch

Wat doet de aquatische werkgroep "de Modderkruipers"?

Bijna geen enkel biotoop staat los van zijn omgeving. Bijna alles op deze wereld is onlosmakelijk verbonden. Zo ook wordt het onderwaterleven in sloot of kreek beïnvloed door activiteiten op de aangrenzende oevers - wordt er intensief op aangrenzend land geboerd of ligt het water in een woonwijk.

Soms leiden kleine verschillen tot grote gevolgen. Hoe moeten we onze oevers beheren en waarom? Deze en tal van andere vragen houden de leden van de aquatische werkgroep, “de Modderkruipers”, bezig. Om antwoorden te vinden wordt daarom naast een uitgebreide inventarisatie van soorten juist de leefomgeving van deze soorten nader bekeken.

In tegenstelling tot de meeste andere werkgroepen richt deze werkgroep zich niet op slechts één diergroep.
De werkgroep onderzoekt alle leven onder het wateroppervlak in en om de Hoeksche Waard en probeert daarbij verbanden te leggen tussen waterkwaliteit en onderwaterleven. Een zoektocht naar bio-indicatoren.

 Kleine roodoog juffer © Sander van der Linde

Onderwaterleven
De meeste organismen zijn vertegenwoordigd in het onderwater biotoop. De grootsten die we in de sloten en kreken van de Hoeksche waard tegenkomen zijn de vissen. Ook sommige zeldzamere soorten, als de grote modderkruiper, komen in de Waard voor. Deze vis leek verdwenen uit de Hoeksche Waard maar werd in de zomer van 2012 weer door de leden van de aquatische werkgroep, “de Modderkruipers”, gevangen.
De werkzaamheden m.b.t. vissen en amfibieën wordt ondersteund door de landelijk opererende stichting RAVON. RAVON staat voor Vissen, Amfibieën en Reptielen Onderzoek Nederland. De aquatische werkgroep, “de Modderkruipers” is een lokale afdeling van RAVON. Kleinere en vaak minder bekende slootbeestjes behoren doorgaans tot de minder populaire ‘ongewervelde diergroepen’, zoals weekdieren, insecten , spinnen en kreeftachtigen.

 Grote modderkruiper © Bernt Rene Voss Grimm

De lol van aquatisch veldwerk
Het leuke van onderwater biologie is moeilijk te duiden. Niet de makkelijkste soort veldwerk, waarbij vieze en soms ijskoude handen onontbeerlijk zijn. Maar het vangen van modderkruipers, wantsen en garnalen maakt het allemaal meer dan goed. Nieuwe en bijzondere waarnemingen zijn aan de orde van de dag omdat sloten vaak slecht zijn onderzocht.

In de zoektocht naar kennis over onderwaterleven stuit men op wonderlijke waarnemingen. De sloten zijn bijvoorbeeld thuis voor talrijke mollusken. Zo ook voor zwanenmossels. Zwanenmossels hebben een relatie met bittervoorns niet met zwanen. Dat de bittervoorn ook in de Hoeksche Waard haar eitjes legt in de zwanenmossel of Anodonta is algemene kennis. Maar dat deze mossels niet alleen essentieel zijn voor het voortbestaan van de bittervoorn maar ook het water filteren is minder bekend. Per dag zou een zwanenmossel tientallen liters water zuiveren. De Anodonta kan 12 jaar oud en tot 20 cm lang worden. Een gezonde Anodonta kan zo tijdens zijn leven misschien wel 200.000 liter water zuiveren. Dat is een gemiddelde kreek van 50 meter. De Anodonta is een bio-indicator. Als het water te zwaar verontreinigt, sterft het dier. Een gewoon schelpdier, dat zo veel kan vertellen. Dat is toch interessant.

 Werkgroep op Tiengemeten © Theo Schuurmans

Excursies
De aquatische werkgroep, “de Modderkruipers”, organiseert regelmatige excursies die voor alle geïnteresseerden vrij toegankelijk zijn. We hopen zo een groep mensen te enthousiasmeren die in groepsverband of zelfstandig, maar vooral met overleg, in de Hoeksche Waard actief aan de gang gaan met de doelstellingen van de werkgroep.

Informatie
Voor meer informatie over de Aquatische werkgroep, “de Modderkruipers”, kunt u terecht bij:

Coördinator aquatische werkgroep, “de Modderkruipers”, Theo Schuurmans 0651-051688 of per mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of http://www.modderkruiper.nl

Dit is de website van de vereniging Hoekschewaards Landschap (HWL).

Wij zijn de vereniging voor natuurbehoud en milieu in de Hoeksche Waard.

BTWnr. NL806389345B01