Skip to main content

Werkgroep Fruit & Sap

De werkgroep Fruit & Sap van Vereniging Hoekschewaards Landschap organiseert en verzorgt het onderhoud van de hoogstam fruitbomen aan de Ritselaarsdijk, de Zuiddijk, de Schoutsdijk en de Polderdijk.

Hoogstam fruitbomen

De fruitbomen die door het HWL worden onderhouden zijn om verschillende redenen bijzonder. Het zijn over het algemeen oude rassen die bijna niet meer worden aangeplant. Bovendien is hoogstam fruit van cultuurhistorische en landschappelijke waarde voor de Hoeksche Waard.


‘Fruit & Sap onderhoudt unieke oude hoogstam fruitbomen in de Hoeksche Waard.’


Locaties

Op de Ritselaarsdijk staat een groot aantal appelbomen. HWL heeft deze bomen in 2008 in beheer gekregen. Dit gedeelte van de dijk is beter bekend als “De Appeldijk”. Er staan hoogstam appelbomen van 19 verschillende rassen.

Op de Zuiddijk zijn in het voorjaar van 2013 acht soorten hoogstam perenbomen geplant door de schooljeugd uit Westmaas.

Werkzaamheden & activiteiten

Tussen half januari en half maart worden de appel- en perenbomen gesnoeid door de vrijwilligers van Fruit & Sap. Het werk gebeurt onder leiding van ervaringsdeskundigen. Zij leiden ook de nieuwe vrijwilligers op.

In het najaar worden de vruchten van het werk geplukt!

Sinds 2013 verwerkt Fruit & Sap de oogst tot een fantastisch sap dat wordt verkocht in het bezoekerscentrum van HWL, Klein Profijt.


‘Kom eens proeven, snoeien en plukken!’


Contact

Wilt u meer informatie of heeft u belangstelling voor de werkgroep Fruit & Sap, neem dan contact op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Je kunt ons ook volgen via onze Facebookpagina: Fruit & Sap HWL

Onderhoud hoogstam fruitbomen © Jan Plaisier

De Ritselaarsdijk, ''De Appeldijk'' © Marjon Kunst

Appel © Leen de Zeeuw
Appelboom aan de Ritselaardijk © Gaëlle Cagé

Dit is de website van de vereniging Hoekschewaards Landschap (HWL).

Wij zijn de vereniging voor natuurbehoud en milieu in de Hoeksche Waard.

BTWnr. NL806389345B01