Skip to main content

Werkgroep Lijn en Streek

Tekenen en schilderen met het Hoeksche Waards landschap als inspiratie, dat is wat Lijn en Streek doet. We zijn kort geleden, in de lente van 2024, gestart met een aantal personen die elk vanuit een andere invalshoek en werkwijze deze mooie omgeving vorm geven. De werkgroep bestaat uit 9 personen, maar wij bieden ruimte voor meer creatievelingen.

Het is verrassend om te zien dat we wat betreft techniek en vaardigheden veel van elkaar verschillen. De gemeenschappelijke belangstelling voor de streek en zijn natuur maakt dat we toch een basis hebben om onze liefhebberij met elkaar te beoefenen.

Lijnen in het landschap

De naam is een verwijzing naar het karakteristieke uiterlijk van de Hoeksche Waard, lijnen in het landschap door bomenrijen, akkers, dijken en waterpartijen. Het streekeigene van de kleine dorpen langs dijken en de het herkenbare beeld van uitgestrekte landbouw percelen. Wij gebruiken de potloodlijn en verfstreek om dit alles op een geheel eigen wijze uit te drukken.

Activiteiten

Wat en hoe onze werkwijze zal zijn bepalen de deelnemers. We zijn geen voorstanders om wekelijks met elkaar in een zaaltje te gaan zitten werken. Wij gaan gezamenlijk op locatie schetsen, het z.g. urban sketchen, maar ook gewoon individueel thuis op de eigen werkplek schilderen of tekenen aan de hand van een thema. We kiezen periodiek een aantal thema’s waar we middels een expositie mee naar buiten treden. Wat we gaan doen bepalen de deelnemers. Niks is verplicht en verscheidenheid is onze kracht.

Urban sketching

Voor het urban sketching hebben we een aantal kenmerkende locaties geselecteerd. Elk laatste weekend van de maand bezoeken wij zo’n locatie en zoekt een ieder een voor hem/haar interessante plek op om een geheel eigen werk  te maken. Na twee uur komen we weer bij elkaar en bewonderen we elkaars werk. Na afloop hebben we het nog gezellig in de altijd nabije horeca. Het sociale contact is belangrijk en mogelijk ontstaan hieruit weer sub-groepjes uit die zich richten op een bepaald onderwerp.

Thema opdracht

De thema opdracht is een globale omschrijving die breed geïnterpreteerd kan worden. Er worden vier thema’s per jaar op de agenda gezet zodat er voldoende tijd is om na te denken en uit te werken. Een voorbeeld van een opdracht is: een dijk van een dorp. Op heel veel manieren is dit thema uit te werken en het is spannend hoe elke deelnemer dit gaat doen. Indien mogelijk zullen de werken tentoongesteld gaan worden.

Toekomst plannen

Verder hebben we nog plannen om de seizoenen in een boomgaard vast te gaan leggen. Denk hierbij dan aan de bloesem- en oogsttijd. Een slechtweer scenario is om in het N.L.C. of Klein Profijt studies te maken van opgezette dieren. We hebben een deelnemer die begenadigd portrettekenaar is die haar kennis graag wil overbrengen in een clinic.

Doe wat je zelf leuk vind!

Ben je meer een schilder dan een tekenaar of andersom, geen probleem. Je doet alleen mee met de dingen die je zelf leuk vind. Omdat veel mensen tegenwoordig heel druk zijn en we toch voldoende mensen op de been willen krijgen zouden we graag groeien naar 20 deelnemers.

Zin om mee te doen? Meld je aan of vraag nadere informatie bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Arie den Tuinder (coördinator)

Dit is de website van de vereniging Hoekschewaards Landschap (HWL).

Wij zijn de vereniging voor natuurbehoud en milieu in de Hoeksche Waard.

BTWnr. NL806389345B01