Skip to main content

18 maart 2023

Via Jesse (de vaste molenaar van de Korenmolen de Lelie in Puttershoek en Flip (HWL Takkenfeest/bestuurslid/knotbaas) is de tamtam aan gegaan over het feit dat wij een poort bij Plan Argusvlinder gaan bouwen.

Simon (knotploeg de Dolende Bevers) heeft de knotwilgen onderaan de molen fors aangepakt voor 3 volgende jaar volle groei.

Om negen uur kwam Karin, de molenaar van dienst, de trap af en vroeg ons naar de molen te komen voor de koffie en thee die voor ons klaar stond……mét een heerlijke zelfgemaakte cake van molenmeel.

We mochten de hele molen bezichtigen en dat hoefde maar één keer te worden gezegd. Prachtig, al dat houten handwerk. De molen is op een zeer authentieke manier gerestaureerd en verdient zeker een bezoek. Dit durf ik met nadruk te schrijven en ik weet zeker dat iedereen op een zeer gastvrije manier zal worden ontvangen.

Neem ook vooral een kijkje in de voorraad kast met meel voor heerlijke baksels.

Na de koffie/thee eindelijk in de laarzen. We willen wél wat laten verrijzen vandaag.

Eerst hebben we de wilgentakken versleept die aan de andere kant het bruggetje lagen. Pittige klus. Nadat er genoeg hout aan de andere kant van de brug lag begon het echte werk: meten, overleggen, nog eens meten, paaltjes in de grond, draadjes spannen en bouwen maar.

Er zijn een paar zeer actieve HWL vrijwilligers langs geweest om even te kijken en een bemoedigend praatje te houden.

Dreigende luchten hebben ons tijdschema iets aangescherpt. Bij de molen mogen we ons gereedschap stallen.  

Volgende week 25 maart gaan we op dezelfde plaats verder bouwen en hopelijk hebben we dan meer hulp!

Daniël, de leerling molenaar, is ook bij langs geweest en wij daarna in zijn molen. Vol vuur weet hij details over de molen te vertellen en over de expositie in de kelder waar vroeger de stoomketel stond. Echt een molenaar in spé.

Als afsluiting stond er een dampende mok uiensoep te geuren en kregen we allemaal de grootste tosti die we ooit hebben gezien.

Werken in de heerlijke voorjaarszon en een vrolijk draaiende molen achter ons…..wat wil je nog meer op een mooie dag in maart.

Bedankt Marianne, Hanneke, Flip, Jesse, Simon, Karin, Kees, Cees, Paul, Martine, Piet, Daniel en Harold!! Volgende week weer verder.

25 maart 2023

Bij aankomst werd er al gesjouwd met het gereedschap dat we vorige week bij de molen mochten stallen en dat nu naar ons wilgenbouwwerk werd gebracht.

Ook vandaag mochten we weer ín de molen beginnen. Molenaar Jesse heeft ons verwend met koffie/thee en heerlijke molenkoek. Natuurlijk gemaakt van het molenmeel. Sinds kort een officieel streekproduct van de Hoeksche Waard!!

Het werd een memorabele dag. We begonnen met restaureren omdat het voorste gedeelte van de boog die we vorige week startte, is omgewaaid. Dit stond binnen een half uur weer en daarna konden we in het bouwritme komen.

We hadden een machtige storm als tegenstander en die ons regelmatig een ongewenste richting liet lopen, vooral als je met een grote tak liep. De beloofde regen heeft ons aan het begin van de dag heel even aangetipt en is daarna goed op afstand gebleven. Maar de stevigheid van onze boog werd volop getest.

Het was een feest om bij zo’n storm vanuit onze werkplek de molen te zien draaien. De zeilen werden in het begin geklampt (ingekort) en bij het aantrekken van de wind draaide de molen “de lege” (zonder zeil). Hoe weet een amateur dat nou? Tip: Ga eens met Jesse praten en hij zal je alles vertellen over het reilen en zeilen van de molen.

En onze boog? Die groeide en groeide. 

Voor onze lunch waren we weer welkom in de molen en menig bezoeker zal zich hebben afgevraagd waarom de molen zo druk bevolkt was deze dag.

Jesse heeft weer als een zorgzame molenaar voor ons gezorgd en de meeste van ons hebben molenmeel bij hem gekocht om later lekkere koeken, brood of cakes van te bakken. Het is een breed assortiment. Er is zelfs een verpakking waarmee je heerlijke bolussen kunt maken!

De wind poetste onze toeten roder en roder. Op naar het laatste deel: het aanaarden van de takken, het fatsoeneren van de buiten- en binnenkant en het opruimen van het gebied rondom de boog.

De pikhaak bewees aan het einde zijn diensten doordat we de takken die fier buiten de boog in de wind wapperden, naar binnen konden halen voor een mooiere afwerking. Het is ons gelukt om een mooie volle boog af te maken.

Na het afscheid van Jesse gingen we apetrots met gloeiende hoofden naar huis. Zónder kapsel, mét warrige bol. Op weg naar een douche, een bank en borrel.

Dank jullie wel bouwers: Boudine, Gaëlle, Flip, Hanneke, Monique, Benedikte, Leny en Dick!

Dit is de website van de vereniging Hoekschewaards Landschap (HWL).

Wij zijn de vereniging voor natuurbehoud en milieu in de Hoeksche Waard.

BTWnr. NL806389345B01