Skip to main content

Lezing: 3000 soorten van de Grevelingen - Merijn Loeve (boswachter Staatsbosbeheer)

Gelegen op de grens van Zuid-Holland en Zeeland ligt het grootste zoutwatermeer van West-Europa, de Grevelingen. Een wereld waar zoete en zoute natuur soms letterlijk op centimeters van elkaar bestaan. Door de variatie in verschillende terreinen en deze combinatie van zoet en zout een hotspot voor biodiversiteit. Maar hoe groot is die soortenrijkdom nou precies?

In 2023 organiseerde Staatsbosbeheer een 3000-soortenjaar. In dit jaar soortenjaar werden vrijwilligers, experts, natuurverenigingen en onderzoeksinstituten gevraagd onderzoek te doen naar allerlei verschillende soortgroepen. Daarnaast kon iedereen zijn of haar steentje bijdragen door alles in te voeren in waarneming.nl. Van plantenfanaat tot vogelaar, en van snorkelaar tot zoogdierdeskundige. Vele uren werden gemaakt in het gebied. Van zeldzame soorten tot de meest basale soorten, alles telde mee.

Boswachter Merijn Loeve neemt je tijdens deze lezing mee door dit jaar op weg naar het eindtotaal van over de 3000 soorten! Als boswachter ecologie een waanzinnige kans om met veel experts naar de soortenrijkdom in het gebied te kijken. Het digitale rolletje van zijn camera klikte hij steeds voller. Een duik in de biodiversiteit van dit geweldige natuurgebied. Vele verrassingen doken op, zelfs nieuwe soorten voor Nederland en uitgestorven gewaande soorten. En daarbij kwam ook de vraag, wat zegt dit nu over het gebied. Is 3000 juist veel, of juist weinig?

Tijd inloop: 19:00

Start lezing: 19:30

Locatie: NLC, Veerweg 1C (Numansdorp)

Toegang/koffie/thee = gratis

Dit is de website van de vereniging Hoekschewaards Landschap (HWL).

Wij zijn de vereniging voor natuurbehoud en milieu in de Hoeksche Waard.

BTWnr. NL806389345B01