Skip to main content

Woensdag 11 december 2024
Lezing 'De Vos en andere roofdieren' – door Jaap Mulder

Een kort gesprek met onze eigen zoogdierspecialist Merijn van den Hoogenhoff leidde tot het benaderen van Jaap Mulder. Al meer dan veertig jaar doet deze bioloog onderzoek aan roofdieren en geeft hij adviezen over de omgang met deze (voor ons soms lastige) soorten. Hij is vooral deskundig voor wat betreft vossen, dassen, wasbeerhonden, wasberen, wilde katten en boommarters, maar weet ook veel van steenmarters, lynxen, wolven, otters, hermelijnen en andere marterachtigen.

De vos heeft zich in recente jaren gevestigd op de Hoeksche Waard. Wij nemen de effecten hiervan op de natuur al waar. Een gezonde ontwikkeling. Niet iedereen is blij met de komst van de vos, net als bij de wolf.

Ook de wasbeer en de wasbeerhond maken hun opmars. Jaap is duidelijk over zijn opvattingen hieromtrent, ook al druisen die soms in tegen de ideeën van bijvoorbeeld provincies of zelfs de zoogdierenvereniging. Op zijn site schrijft Jaap: Het aantal waarnemingen van wasberen neemt toe, de wasbeer komt vanuit Duitsland en vooral België binnen, en men is bang voor de volksgezondheid en de overlast. Bovendien denkt men dat de EU de bestrijding (in het kader van exotenbeheer) verplicht. Maar dat is niet zo; als we aantonen dat bestrijden niet helpt (dat is heel gemakkelijk, kijk naar het beheer in Duitsland) dan hoeft het niet. We zullen gewoon aan het samenleven met de wasbeer moeten wennen, en eventuele overlast bestrijden door aan preventie te doen: voedselbronnen voor wasberen ontoegankelijk maken en onze gebouwen ontoegankelijk maken.

Dat belooft een interessante lezing te worden op 11 december a.s. 

Praktische informatie

De zaal gaat telkens open om 19:00 uur en de lezing vangt aan op 19:30 uur. Koffie en thee zijn gratis. De lezingen zijn ook gratis. HWL wil de drempel zo laag mogelijk houden, zodat veel mensen hun weg kunnen vinden naar deze aangename kennisbron. Doneren staat vrij natuurlijk.

Parkeren kan naast het gebouw van het Nationaal Landschap Centrum (Veerweg 1C, Numansdorp) of je kunt doorrijden naar de parkeerplaatsen bij de haven aan het einde van de Veerweg.

Dit is de website van de vereniging Hoekschewaards Landschap (HWL).

Wij zijn de vereniging voor natuurbehoud en milieu in de Hoeksche Waard.

BTWnr. NL806389345B01