Skip to main content

HWL, Water Natuurlijk en HWZoemt nodigen je uit:

Wo 11/9 symposium 'Meer Bomen NU!'

De vereniging Hoekschewaards Landschap (HWL), HW zoemt en Water Natuurlijk organiseren een symposium over bomen. De vraag “Hoe krijgen we meer bomen en struiken in de streek?” staat centraal. Zowel praktische als beleidsmatige zaken komen aan de orde. Aan de hand van stellingen gaan de sprekers in discussie met de zaal.
Bomen en diversiteit
Het gaat niet goed met de biodiversiteit. Incidenteel zijn er wel positieve ontwikkelingen, maar de neergaande trend blijft vooralsnog. Bomen en struiken kunnen helpen bij herstel van biodiversiteit. Er zijn grote verschillen tussen boomsoorten en wat is dan de betekenis van zieke en dode bomen? Joost Kievit, voorzitter van HW zoemt gaat in zijn bijdrage op deze zaken in.
Bomen, klimaat en bomenbeleid
Konnie Wilkens, fractievoorzitter van Water Natuurlijk bespreekt het belang van bomen en struiken voor het klimaat. Ze nemen CO2 op en leggen dat duurzaam vast. Bomen hebben een regulerend effect en zorgen voor verkoeling in stedelijk gebied. Ook gaat zij in op de betekenis van de nationale bossenstrategie voor de streek.
Voedselbossen
Voedselbossen zijn in opkomst, maar wat zijn het eigenlijk? Wat kunnen ze betekenen voor biodiversiteit en klimaat. Wat wordt er dan aan voedsel geproduceerd en is daar ook een boterham mee te verdienen. Voedselbos ontwerper en ervaringsdeskundige Olav de Geus laat z’n licht schijnen over deze onderwerpen.
Wat is en doet een bomenhub?
Een bomenhub is een praktisch en spotgoedkoop middel om meer bomen te krijgen. Hoe dat werkt? Daar weet Leonie Caesar van “Meer Bomen Nu” alles van. Zij vertelt daarover als opmaat naar de bomenhub voor de Hoeksche Waard, die komende winter in bedrijf moet zijn.
Forumdiscussie
De sprekers is gevraagd om een stelling aan te leveren die slaat op hun bijdrage. Hiermee gaan ze de discussie met de zaal aan. Een eerste reactie op de stellingen komt van Hennie Wiersma, heemraad bij het waterschap Hollandse Delta en verantwoordelijk voor de 60.000 bomen van het schap. Bij de opening van de forumdiscussie zal zij ook ingaan op het bomenbeleid van het waterschap. De uitkomst van de discussie is van belang voor de toekomstige inzet van de organisaties die het symposium organiseren.
De avond staat onder leiding van Theo Schuurmans, voorzitter van Hoekschewaards Landschap en gastheer van dit symposium.
Praktische informatie
Datum: woensdag 11 september 2024, inloop vanaf 19.00 uur, start 19.30 uur.
Locatie: Nationaal Landschap Centrum (NLC) , Veerweg 1c te Numansdorp.
Toegang is gratis. Wel even aanmelden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Dit is de website van de vereniging Hoekschewaards Landschap (HWL).

Wij zijn de vereniging voor natuurbehoud en milieu in de Hoeksche Waard.

BTWnr. NL806389345B01