Skip to main content

Wo. 9 oktober 2024 vindt een lezing plaats over

Verborgen Jagers: vleermuizen en kleine marterachtigen op de Zuid-Hollandse Eilanden.

Vleermuizen op de Zuid-Hollandse eilanden - Jan Alewijn Dijkhuizen (boswachter handhaving Zuid-Hollands landschap)

Jan Alewijn Dijkhuizen werkt tegenwoordig als boswachter handhaving (BOA) bij Zuid-Hollands landschap. Zijn werk bestaat onder andere uit natuurdelicten in kaart brengen en oplossen. Voorheen was Jan Alewijn beheerder van de Tenellaplas in Rockanje, het bezoekerscentrum van Zuid-Hollands Landschap. Jan Alewijn is al van jongs af aan een enthousiaste en uiterst bekwame natuurvorser. Hij is in de biologie breed onderlegd, maar heeft zich sinds jaar en dag vooral veel beziggehouden met inventarisaties en bescherming van vleermuizen. Dit is een actueel item.

Veel renoveerders van oude huizen klagen steen en been hoe de aanwezigheid van deze kleine zoogdiertjes hen belemmeren in de werkzaamheden. Voor veel ecologische bureaus is het opsporen van vleermuizen corebusiness. Maar hoe zit dat dan? Gaat het dan slecht met vleermuizen en waarom? Jan Alewijn zal dit alles uit de doeken doen. 

Kleine marterachtigen - Merel Nelemans (studente Diermanagement)

Op dezelfde avond krijgen we een interactieve lezing van onze eigen Merel Nelemans over kleine marterachtigen en in het bijzonder over het zoogdier van het jaar de hermelijn. Afgelopen jaar heeft zij onderzoek gedaan naar kleine marterachtigen op Tiengemeten. Twee leuke lezingen op 9 oktober a.s.

Praktische informatie

De zaal gaat telkens open om 19:00 uur en de lezing vangt aan op 19:30 uur. Koffie en thee zijn gratis. De lezingen zijn ook gratis. HWL wil de drempel zo laag mogelijk houden, zodat veel mensen hun weg kunnen vinden naar deze aangename kennisbron. Doneren staat vrij natuurlijk.

Parkeren kan naast het gebouw van het Nationaal Landschap Centrum (Veerweg 1C, Numansdorp) of je kunt doorrijden naar de parkeerplaatsen bij de haven aan het einde van de Veerweg.

Dit is de website van de vereniging Hoekschewaards Landschap (HWL).

Wij zijn de vereniging voor natuurbehoud en milieu in de Hoeksche Waard.

BTWnr. NL806389345B01