Skip to main content

HWL en Soroptimisten planten samen 20 nieuwe knotwilgen!

Hoeksche Waard, 16 maart 2024

Aan de Ritselaarsdijk in Westmaas zijn in de loop der tijd heel oude knotwilgen gesneuveld. Hoekschewaards Landschap en de Soroptimistclub Hoeksche Waard/IJsselmonde sloegen de handen ineen om deze iconen in het landschap weer aan te vullen. Zaterdag 16 maart hebben zij twintig nieuwe wilgenstaken, verstevigd en beschermd met palen en boomkorf, geplant. De korf is nodig omdat er op dat deel van de dijk schapen en paarden grazen.

De bomenactie werd gesponsord door de Soroptimisten in het kader van 100xTrees4Life, waarmee ze eveneens bijdragen aan een bomenproject voor vrouwen in Ghana. Soroptimisten zijn vrouwen uit allerlei beroepen die zich vrijwillig inzetten voor andere vrouwen en hun toekomst, zowel lokaal als wereldwijd. De lokale afdeling financiert verschillende projecten met de opbrengst van hun populaire tweedehands-kledingbeurs die zij jaarlijks in Oud-Beijerland houden.

Twee jaar geleden werkten Hoekschewaards Landschap en de Soroptimisten ook al samen, toen werden, met HW Zoemt, 52 knotwilgen langs de Moricaanseweg in Strijen geplant. De Soroptimisten hebben er tijdens de zomer met emmers slootwater voor gezorgd dat ze niet verdroogden en inmiddels staan ze er fier bij. Dit keer zullen ze minder hoeven te ‘emmeren’, de meeste net geplante knotwilgen staan dichtbij de slootkant.

Knotwilgen zijn karakteristiek voor het polderlandschap van de Hoeksche Waard en goed voor de biodiversiteit doordat ze populair bij vele insecten, vogels en kleine zoogdieren zoals vleermuizen zijn. Dankzij de bomenplantactie is de karakteristieke knotwilgenrij langs de Ritselaarsdijk voor de toekomst weer in ere hersteld.

Dit is de website van de vereniging Hoekschewaards Landschap (HWL).

Wij zijn de vereniging voor natuurbehoud en milieu in de Hoeksche Waard.

BTWnr. NL806389345B01