Skip to main content

27 maart Thema-avond Basiskwaliteit Natuur! Je bent van harte welkom.

Basiskwaliteit Natuur🌿
Hoekschewaards Landschap en HW zoemt organiseren in nauwe samenwerking met de Groene Bondgenoten een thema-avond over basiskwaliteit natuur. Tal van organisaties werken in de Hoeksche Waard samen aan herstel van biodiversiteit. Het waterschap Hollandse Delta geeft hier in het groenbeheer prioriteit aan en ook de gemeente Hoeksche Waard is ermee aan de slag. Met de thema bijeenkomst over basiskwaliteit hopen we weer een stap te zetten.

Verlies biodiversiteit🦋
De variatie aan leven neemt nog steeds af. Ook van oudsher algemene soorten planten en dieren staan onder druk en dat is een teken van de slechte kwaliteit van ons landschap en de natuur. Er is actie nodig. Niet alleen in natuurgebieden, maar ook in de landbouw, stedelijk gebied en overal. “Basis Kwaliteit Natuur” kan daarbij helpen.
De urgentie werd nog eens duidelijk onderstreept in een brief van de Minister van Natuur en Voedselkwaliteit aan de Tweede Kamer. De minister stelt dat een goede basiskwaliteit van de natuur ervan uit gaat dat de condities voor nog niet bedreigde soorten verbeteren. Dat zal ook een positief effect hebben op soorten die al wel bedreigd zijn.
Verlies aan biodiversiteit is ook bedreigend en schadelijk voor mensen. Het gaat om de aantasting van onze leefomgeving. Natuurlijke processen zoals bijvoorbeeld de bestuiving van gewassen komen in het gedrang. Kringlopen die nodig zijn voor schoon water, schone bodem en lucht raken verstoord. Dat heeft ook grote financiële gevolgen. Basiskwaliteit is een ondergrens. Het is de minimale kwaliteit die nodig is voor het leefgebied.
Groene bondgenoten💪
Basiskwaliteit Natuur is nog weinig concreet. Bedoeling is om op de thema bijeenkomst te verkennen en na te gaan hoe het kan helpen bij herstel van biodiversiteit in de dorpen en het buitengebied van de Hoeksche Waard. De inhoud van de bijeenkomst wordt verzorgd door Frank Velthuizen en Kars Veling van de Groene Bondgenoten. Dat is een landelijke samenwerking van IVN, LandschappenNL, Vogelbescherming, SoortenNL en de Natuur en Milieufederaties. Met steun van de Nationale Postcode Loterij helpen ze bij herstel van biodiversiteit.
De discussie over basiskwaliteit wordt ingeleid met de film “Het vergeten leven van Nederland” van Rik van der Linden.
De bijeenkomst wordt gehouden op de avond van woensdag 27 maart 2024 in het Nationaal Landschap Centrum, Veerweg 1c in Numansdorp. Inloop vanaf 19.00 uur. Toegang is gratis.
Nadere informatie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Dit is de website van de vereniging Hoekschewaards Landschap (HWL).

Wij zijn de vereniging voor natuurbehoud en milieu in de Hoeksche Waard.

BTWnr. NL806389345B01