Skip to main content

Prijs voor HW zoemt

HWL is bijzonder trots op HWzoemt dat afgelopen week een award voor duurzaamheid in ontvangst mocht nemen in het sfeervolle FIGI theater in Zeist. Een bekroning voor het project “Van bollen naar bloemrijk gras”, waarmee gewerkt wordt aan herstel van biodiversiteit. De zorg voor voedsel voor bijen en andere insecten is hierbij het speerpunt.

Duurzaam gezelschap

Uit alle hoeken van ons land waren mensen naar Zeist gekomen. Een bont gezelschap van actievelingen die in de weer zijn voor een betere leefomgeving. Heel veel mensen en groepen die zwerfvuil opruimen, maar ook duurzame vakanties en duurzame uitvaarten kwamen aan bod. Land van Ons was erbij, zij kopen met steun van particulieren landbouwgrond en gaan dan aan slag met een vorm van landbouw waarbij ook de biodiversiteit hersteld wordt. Allemaal kwamen ze een Award voor Duurzaamheid in ontvangst nemen.

HWzoemt was onder de gelukkigen. HWzoemt is een collectief van mensen en zo’n 20 organisaties -waaronder HWL- dat in de Hoeksche Waard werkt aan herstel van biodiversiteit in de Hoeksche Waard. Om dat te bereiken worden projecten uitgevoerd. En het project “Van bollen naar bloemrijkrijk gras” kreeg geheel onverwacht een nominatie om mee te dingen naar een award. En dat leverde dus ook een prijs op.

Bollenproject

Het project “Van bollen naar bloemrijk gras” is gericht op de voedselvoorziening voor bijen en andere insecten. Mensen die bereid waren om een stuk gazon om te vormen naar bloemrijk gras kregen een bloembollenpakket cadeau. Dat betrof biologisch geteelde bollen van vroege bloeiers, om bijvoorbeeld hommelkoninginnen die uit winterslaap komen van stuifmeel te voorzien. Dat hebben ze nodig om voor nageslacht te zorgen.

Daarna moeten klavers, boterbloemen, paardenbloemen en dergelijke het overnemen als voedselbron. Bijen en andere insecten hebben het hele vliegseizoen voedsel nodig. Ook in kleinere tuinen kunnen we daar wat aan doen. Het is ook hard nodig, het insectenleven holt achteruit. Om bij de bijen te blijven: we hebben in ons land 359 verschillende soorten bijen en daarvan staat 55 % op de rode lijst. Die raken we kwijt als we niet oppassen.

Koppeling

Op de feestelijke bijeenkomst in het FIGI theater in Zeist werd er ook gekoppeld. Mensen en organisaties kwamen met elkaar in contact om te kijken of ze samen verder konden komen. Oude houten damwanden krijgen mogelijk een nieuwe toekomst als tafels. Land van Ons, die ook in de Hoeksche Waard actief is, wilde graag contact met HWzoemt. Het contact is gelegd en we kijken uit naar een zoemende samenwerking.

Foto: Joost Kievit neemt namens HW Zoemt Award in ontvangst 

Meer info over HW Zoemt https://hwzoemt.nl/

Meer info over de Duurzaamheids Awards https://www.awardsvoorduurzaamheid.nl/verkiezing

Dit is de website van de vereniging Hoeksewaards Landschap (HWL).

Wij zijn de vereniging voor natuurbehoud en milieu in de Hoeksche Waard.

BTWnr. NL806389345B01