Skip to main content

HW Zoemt: Eendrachtskerk in Zuid-Beijerland helpt de wilde bijen een handje

Bloemen voor bijen

HW zoemt is het collectief van mensen en organisaties in de Hoeksche Waard -waaronder HWL- dat werkt aan herstel van biodiversiteit. Ook in tuinen kan dat. Vandaar het project “van bollen naar bloemrijk gras”. De Eendrachtskerk in Zuid-Beijerland is deelnemer en wil de wilde bijen een handje helpen.

Minder gazon, meer bloemen

HW zoemt geeft bloembollen weg aan mensen die een stukje gazon willen omvormen naar bloemrijk gras. Het gaat om vroege bloeiers die voedsel bieden aan hommel koninginnen die uit winterslaap komen en andere vroege insecten. 70 biologische bollenpakketten staan in bestelling en worden dit najaar geleverd en geplant. Ook voor de Eendrachtskerk in Zuid-Beijerland is een bollenpakket gereserveerd.

Groene kerk

De kerken die in ons land actief aan duurzaamheid werken, doen dat samen als “groene kerken”. Goed rentmeesterschap en behoud van de schepping staan hierbij centraal. Een kerk mag zich groene kerk noemen als zij actief aan de slag gaat met duurzaamheid, sociale rechtvaardigheid en het vergroenen van de eigen gemeenschap. Ze kunnen hierbij kiezen voor verschillende thema’s zoals bijvoorbeeld energiebesparing en omgaan met de natuur. De Eendrachtskerk is een groene kerk en zij kiest nu voor aanpassing van de tuin rond het kerkgebouw. Meer bloemen om insecten te helpen.

Noodzaak

HW zoemt is blij met deze keuze en stelt hiervoor graag een bollenpakket beschikbaar. Het is ook hard nodig. De afgelopen 30 jaar zijn we zo’n 80 % van het insectenleven kwijt geraakt. Van de 359 verschillende bijensoorten die we in ons land hebben, staan er 181 op de rode lijst. 55 % van onze bijensoorten zitten dus in de gevarenzone. Als we niet oppassen sterven ze uit in ons land. Met elkaar kunnen we dat voorkomen. Mooi dat ook hierin de kerk het goede voorbeeld geeft.

Voel je je betrokken bij het werk van HW zoemt? Voor meer informatie https://hwzoemt.nl/  Je kan je aanmelden als vriend via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Er zijn geen kosten aan verbonden.

 

Dit is de website van de vereniging Hoekschewaards Landschap (HWL).

Wij zijn de vereniging voor natuurbehoud en milieu in de Hoeksche Waard.

BTWnr. NL806389345B01