In dit 50-jarig jubileumjaar van de vereniging Hoekschewaards Landschap zet de werkgroep Natuurfotografie met een afwisselende foto-expositie de biodiversiteit in de Hoeksche Waard in het zonnetje.
In die vijftig jaar is het landschap en de biodiversiteit in de Hoeksche Waard veranderd. Soms ten goede, soms ten kwade.
Er zijn nieuwe natuurgebieden bijgekomen, zoals Tiendgorzen, Project Argusvlinder en het Vlietproject. De APL-polder, die bestond uit landbouwgrond is omgetoverd tot het druk bezochte natuurgebied ‘Oeverlanden Hollandsch Diep’. De Bever (zie foto) verscheen op veel plaatsen in de Hoeksche Waard.
Met de bestuivende insecten, belangrijk voor de natuur, gaat het helaas niet goed. Veel soorten gaan achteruit of verdwijnen zelfs. Sommige soorten doen het gelukkig wel goed. De Koninginnenpage is aan een opmars bezig in de Hoeksche Waard. Evenals de Grote langlijf, een zweefvlieg, die in aantal is toegenomen. De Argusvlinder daarentegen, de trots van het boerenland, vertoont een sterke achteruitgang.
De huismus, ooit de meeste algemene broedvogel van Nederland, staat op de Rode lijst van de Nederlandse broedvogels. Met de meeste roofvogels ging het in de tweede helft van de vorige eeuw heel slecht. Nu is de Buizerd weer een veel geziene vogel in de Hoeksche Waard.
In september en oktober 2023 kan je genieten van deze jubileumexpositie in Dienstencentrum ’t Weegje, Weegje 3 in ’s-Gravendeel.
Klik
hier voor de agenda met alle HWL activiteiten in het jubileumjaar
klik
hier voor meer informatie over de werkgroep natuurfotografie