Skip to main content

za 27 mei: Fietsroute Hoeksche Waard Zuid met vogelaars van HWL

Op zaterdag 27 mei staan er op de route HWL-Zuid op drie plekken enthousiaste vogelaars klaar om jullie mee te laten genieten van de vogelrijkdom van onze HW. Dus stap op de fiets en geniet van ons mooie landschap met als bonus vogels in de kijker!

Wanneer: zaterdag 27 mei
Tijd: de vogelaars staan er van 10 tot 15 uur
Waar: De vogelaars staan bij
1) de Oeverlanden Hollands Diep bij Strijensas bij de parkeerplaats aan
de Buitendijk aan het eind van de Wielweg.
2) de Oosterse Bekade Gorzen bij Numansdorp boven aan de dijk met uitzicht
over de rivier.
3) op de Bovenweg in het Oudeland van Strijen.

Onderstaande route en de andere drie nieuwe fietsrout zijn ook te downloaden klik hier en op papier verkrijgbaar bij NBC Klein Profijt, Zalmpad 11, Oud-Beijerland

 

Ca. 51 km

Deze fietsroute start in Numansdorp en laat u kennismaken met de zuidelijke helft van de Hoeksche Waard. De route voert u langs leuke dorpen als Zuid-Beijerland, Klaaswaal en Strijen maar ook naar de Oeverlanden Hollansdiep en de Oosterse bekade Gorzen. Prachtige stukken Deltanatuur, rijk aan vogels, bevers, Noordse woelmuis en ook aan bijzondere planten als rode ogentroost.

Ook zult u een aantal wilgenobjecten kunnen zien, die speciaal gemaakt zijn in ons jubileumjaar in het kader van het takkenfeest.

Knooppunten: 9-8-17-12-13-24-28-29-37-36-top oeverlanden-27-26-10-9

Officieel start deze route bij knooppunt 9, maar leuker is het om te starten bij het Nationaal Landschapscentrum, Veerweg 1c in Numansdorp. Parkeergelegenheid is er voldoende aan het einde van de Veerweg bij de haven. Hoewel het NLC niet dagelijks geopend is voor publiek kan de prachtig ecologische en educatieve tuin wel bezocht worden. Zeker de moeite waard. Naast de voordeur staan ook 2 wilgenkorven.

In de wei, aan de rechterkant, op de hoek van de Veerweg en de Molendijk, ziet u diverse oefenstukken, gemaakt in het kader van het takkenfeest. Op de dijk ziet u in grote letters HWL 50 met daarbij weer 2 wilgenkorven.

Op de hoek slaat u linksaf, richting knooppunt 9.  Voor knooppunt 8 rijdt u min of meer langs het Haringvliet en komt u bij de Hitsertse kade. Stap even af en neem een duik bij mooi weer.

U vervolgt uw weg naar Zuid-Beijerland om via landelijk gebied (knooppunten 12 en 13) naar Klaaswaal te rijden.

Bij knooppunt 24 zou u even kunnen afwijken van de route om naar wat wilgenobjecten te kijken. In de wei na het bosje op de hoek van de Oudendijk en de Hoekseweg, ziet u wilgenkorven en de letters HWL in de kruinen van een wilgenrij.

Weer terug op de weg richting knooppunt 28 rijdt u langs het Oude land van Strijen. Stap hier zeker af om naar vogels te kijken.  De grutto, de kievit, de scholekster en de tureluur broeden hier, maar ook de gele kwikstaart en de graspieper kunt u tegenkomen. In het voorjaar, de zomer en het vroege najaar kan het zo maar zijn dat u de veldleeuwerik hoort.  Bent u er in de winter dan zult u er diverse soorten ganzen kunnen zien. Het is een opvanggebied voor overwinterende ganzen.

In Strijen (knooppunt 29) zijn verschillende leuke gelegenheden om wat te drinken ( het wapen van Strijen, bistro le Gris, lunchroom de Kaai).

Aangekomen bij knooppunt 37 zou u even kunnen afwijken van de route door linksaf te slaan, de Strijensedijk over te steken en de Broekseweg in te slaan. Na 200 meter ziet u dan aan uw rechterhand Biologische boerderij Landzicht liggen. In de boomgaard staat een mooi wilgenbankje om even uit te rusten. Check ook de website van Landzicht want ze organiseren regelmatig leuke evenementen.(www.groentenabonnement.nl)

Net na knooppunt 37 ziet u links in een wilgenboom een “groeistoel” hangen.

U vervolgt de mooie tocht via Schenkeldijk, Mookhoek, camping Polderland (knooppunt 36) en de kleine buurtgemeenschap de Wacht. Vanaf de Wacht rijdt u richting Strijensas. U komt dan uiteindelijk ook langs zorgboerderij Beversoord, waar u wellicht terecht kunt voor wat lekkere verse groenten (Sassedijk 8). Strijensas is klein maar zeer de moeite waard om even rustig te bekijken.  Een aanrader is restaurant de Batterij, bij de jachthaven met een heerlijk terras, Sassedijk 6a.

Na de prachtige brug “De oude dame” neemt u rechts het fietspad. U kunt echter ook even het parkeerterrein op rijden. Uw fiets neerzetten en lopend naar de vuurtoren, lichtopstand aan het Hollands Diep, uit 1884.

Vervolg uw weg richting knooppunt 27. Aan de linkerkant ziet u de oeverlanden Hollands Diep. Dit is de voormalige Albert- en Pieters- en Leendertspolder (APL polders). Deze polders zijn weer teruggegeven aan de natuur. Het is een uniek zoetwatergetijdegebied. Met een beetje geluk zie je er een lepelaar of een bever. Tal van eendensoorten, kluten en steltlopers, maar ook oeverzwaluwen zijn er te zien.

De buitendijkse platen, de Esscheplaat, Zeehondenplaat en Sasseplaat hebben lang dienst gedaan als hakgrienden. Tot halverwege de jaren zestig van de vorige eeuw werd er volop griendhout geoogst. Nu zijn de grienden verwilderd. Op de Esscheplaat staan twee oude griendketen die herinneren aan de periode dat de grienden nog werden gehakt. Er loopt een mooi laarzenpad over de Esscheplaat, te bereiken met een trekpontje.

De volgende mooi spot is het gebied de Oosterse Bekade Gorzen (na knooppunt 26). Tot 2010 maakten de Oosterse Bekade Gorzen deel uit van de voor het publiek afgesloten Ambachtsheerlijkheid Cromstrijen. Gelukkig is het nu vrij toegankelijk want er is veel te zien. U kunt deze gorzen het beste bekijken door even van de fiets af te stappen. Op een gegeven moment moet u, om naar knooppunt 10 te rijden, rechts af slaan. Als u echter nog even rechtdoor gaat, de dijk op, komt u bij een informatiebord. Iets verderop ziet u een vlonder liggen. Stap hier even van de fiets en loop de vlonder op. Deze vlonder voert u verder het gebied in. Zo kunt u op een veilige manier het broedgebied van onder meer de rietgors betreden. Ook worden er regelmatig reeën gezien. Bij laagwater kunt u o.a. steltlopers zien, de grutto en de kemphaan.

Na dit uitstapje rijdt u weer terug en rijdt u nu wel naar knooppunt 10. Dit punt brengt u in Numansdorp. Hier zijn volop mogelijkheden om even wat te eten en te drinken. Maar neem ook zeker de moeite om te kijken bij de haven en bij Fort Buitensluis. Tip: check even de openingstijden van het fort. (Vanwege verbouwingen zijn ze beperkt open maar gemiddeld 1 weekend in de maand).

Vanaf hier rijdt u terug naar het Nationaal Landschapscentrum en komt er een einde aan deze mooie fietsroute.

Dit is de website van de vereniging Hoeksewaards Landschap (HWL).

Wij zijn de vereniging voor natuurbehoud en milieu in de Hoeksche Waard.

BTWnr. NL806389345B01