Skip to main content

10 mei: LEZING in NLC Numansdorp: Iconische vissen in de Hoeksche Waard

Weet je dat de aal en de grote modderkruiper 2 van de 17 iconische soorten in de Hoeksche Waard zijn?
 
Om jullie alvast warm te maken voor de lezing op 10 mei stelt de aal zich graag kort aan jullie voor.
 
Als aal wordt ik geboren in zoetwater. Mijn lichaam is langgerekt en slangachtig. Ik ben vooral in de nacht actief.
Als jonkie herken je me niet. Ik kom tot leven als larven, verander in een glasaal en ik sluit mijn leven af als dikke paling.
De vrouwelijke alen worden zo'n 118 centimeter lang, de mannen zijn kleiner van stuk. Die worden gemiddeld maar zo'n vijftig centimeter.
Als we volwassen zijn leggen we zo'n 12.000 kilometer af om naar het paaigebied in de Sargassozee en weer terug in de Hoeksche Waard te komen. De larven worden geboren in de Sargassozee en zoeken de weg naar het zoete water van de Hoeksche Waard. Hoe we de weg weten? Geen idee, niemand die dat weet, wij zelf ook niet 😉
Helaas is het al jaren een hele toer om de reis te maken. Dammen, stuwen, watercentrales enz. maken de reis zo goed als onmogelijk. Maar we zijn ongekende doorzetters. En of dat nog niet genoeg is, is de visserij, natuurvervuiling en klimaatverandering in toenemende mate een probleem. Gelukkig is er voor ons een plan opgesteld, het Aalbeheerplan. Hierin staan dingen beschreven die ons leven en de migratie iets makkelijker moeten maken. Het op een kier zetten van de Haringvlietsluizen is hier een voorbeeld van.
Nu jullie al het nodige over mij weten, kan ik me voorstellen dat je meer interesse hebt gekregen in mijn leven. Theo Schuurmans en Maurice Kooiman geven op 10 mei een lezing over ons iconische vissen. De heren vertellen niet alleen over mij maar ook over de modderkruipers.
 
In het kort:
Lezing over de aal en modderkruipers
Woensdag 10 mei 2023 ~ 19.30 u
Nationaal Landschapcentrum (NLC) ~ Veerweg 1 Numansdorp
Toegang gratis
Aanmelding niet nodig
 
 
Voor info over alle activiteiten in het jubileumjaar van HWL: klik hier 

 

Dit is de website van de vereniging Hoeksewaards Landschap (HWL).

Wij zijn de vereniging voor natuurbehoud en milieu in de Hoeksche Waard.

BTWnr. NL806389345B01