Werkgroep Sap en Fruit

De werkgroep Fruit & Sap organiseert het onderhoud van de fruitbomen aan de Ritselaarsdijk en de Zuiddijk. De fruitbomen die door het HWL worden onderhouden zijn om verschillende redenen bijzonder. Het zijn over het algemeen oude rassen die bijna niet meer worden aangeplant. Zeker niet in productieboomgaarden.

Locaties
Op de Ritselaarsdijk staat een groot aantal appelbomen. Het HWL heeft deze bomen in 2008 in beheer gekregen. Dit gedeelte van de dijk is beter bekend als “De Appeldijk”. Er staan hoogstam appelbomen van 19 verschillende rassen.
Op de Zuiddijk zijn in het voorjaar van 2013 perenbomen geplant door de schooljeugd uit Westmaas. De jonge perenbomen zijn een mooie uitdaging: Hun vormsnoei hebben we zelf in de hand. Ze zullen binnen enkele jaren hun eerste peren geven.
Bovendien heeft het HWL sinds 2013 goede contacten met de eigenaar van een prachtige oude boomgaard aan de Gatsedijk in Maasdam.
De boomgaard aan de Gatsedijk is een stuk onverstoorde natuur, biologisch dynamisch onderhouden. Er staat een groot aantal bomen van rond 1940. HWL is gestart met biologisch onderzoek om de natuur- en cultuurhistorische waarde vast te stellen. Het is nu al duidelijk dat de boomgaard beschutting biedt aan veel vogelsoorten. Paddenstoelen van allerlei soorten vinden er een thuis.
In 2014 zal een begin worden gemaakt met het onderhoud van deze bomen.

Werkzaamheden
Tussen half januari en half maart worden de appel- en perenbomen gesnoeid door de vrijwilligers van Fruit & Sap.
Het werk gebeurt onder leiding van ervaringsdeskundigen die vanaf het begin betrokken zijn geweest bij de herstel snoei van de fruitbomen aan de Appeldijk.
In het najaar worden de vruchten van het werk geplukt!
In 2013 heeft Fruit & Sap de oogst verwerkt tot een fantastisch sap dat wordt verkocht via de bezoekerscentra van het HWL. Inmiddels wordt het zelfs in restaurants en het Streekmuseum geserveerd.
Dit succes zal in de komende jaren, bij een goede oogst, zeker een vervolg krijgen.

Fruit & Sap zal in de toekomst ook activiteiten ontwikkelen i.s.m. andere werkgroepen.
Jaarlijks wordt een grote hoeveelheid appels verwerkt tot natuurzuivere appelsap.

Contact
Wilt u meer informatie of heeft u belangstelling voor de werkgroep Fruit & Sap, neem dan contact met de coördinator Gaëlle Cagé via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 06-12901615.

Dit is de website van de vereniging Hoeksewaards Landschap (HWL).

Wij zijn de vereniging voor natuurbehoud en milieu in de Hoeksche Waard.

BTWnr. NL806389345B01