Watersnoodramp 1953

Permanente audiotour

Ter herinnering aan de Watersnoodramp in 1953 opent vanaf 1 februari 2023 een permanente audiotour langs veertien getroffen plekken aan het Haringvliet in de Hoeksche Waard (Tiengemeten, Nieuwendijk, Zuid-Beijerland, Numansdorp en Schuring).

In het kader van de provinciale Erfgoedlijn Historisch Haringvliet wordt op veertien verschillende locaties met behulp van een mobiele telefoon via een App en 14 QR-codes het verhaal van de Watersnood verteld en met historische foto’s en geluidsfragmenten beleefbaar gemaakt.

Het is een tocht die door iedere geïnteresseerde in willekeurige volgorde kan worden afgelegd, ongeacht het vervoersmiddel (te voet, per fiets of auto) en op elk gewenst tijdstip kan worden vervolgd.

Ga vanaf 1 februari naar ramp1953.nl en bezoek één van de genummerde locaties van de kaart, scan de QR-code ter plaatse en luister en kijk naar wat er op die plek in 1953 gebeurde.

Tijdelijke expositie

In de maand februari 2023 is een tijdelijke expositie ingericht in De Stêêne Hut in de voormalige Ambachtsheerlijkheid Cromstrijen, Schuringse Havenkade WZ, Numansdorp, waar 56 personen zijn verdronken.

De Stêêne Hut (locatie nr. 12 van de audiotour) is voor publiek alleen geopend op zaterdag 4, 11 en 18 februari van 13.00 tot 16.00 uur.

Basisscholen in de omgeving zijn met leerlingen van groep 8 welkom om de foto-expositie en de aangrijpende documentairefilm “En het land zwijgt ... “ over de stormvloed te komen bekijken en de verhalen over de Ramp te horen.

Schoolbezoek en bezoek van andere groepen is alleen mogelijk na een van tevoren gemaakte afspraak met mw. Esther van Leeuwen M 06-2224 8300.

Dit is de website van de vereniging Hoeksewaards Landschap (HWL).

Wij zijn de vereniging voor natuurbehoud en milieu in de Hoeksche Waard.

BTWnr. NL806389345B01